150 Year Old Melbourne Warehouse Transformed into a Hip, Modern Home.

150 Year Old Melbourne Warehouse Transformed into a Hip, Modern Home.

Spinzi Richmond Warehouse - Interior Design

Last week we introduced to you one of Melbourne?s top Interior Designer?s ? Tommaso Spinzi of Spinzi Design who continues to inspire and delight us with his brave, eclectic aesthetic and a modern-European design sensibility.

Today we are excited to feature one of this designers uber cool projects based in Richmond, Victoria. Tommaso has kindly shared with us how he converted a 150 year old warehouse into a hip, modern, shared home for young professionals by injecting the home with eclectic touches that blend bespoke art and furniture pieces, with a fusion of cultural objects.

Click here to view last week?s designer profile article on Spinzi Design.

Interior and Furniture Design -Spinzi , Melbourne

QUICK FACTS:
Project Type ??Warehouse Conversion
Location ? Richmond, Victoria
Age of Building ? 150 years
Levels – Three
Bedrooms – Three
Bathrooms – Two and one powder room
Orientation ? North East Facing
Square Footage ? Approx. 200 square meters, over 3 floors
Time frame to complete ? 2 months

Spinzi Design Richmond Warehouse - Art & Interior Design

Can you tell us a little bit about this property and what first triggered your interest in the project?

This is a three-story house converted from old warehouse. It is located right next to what used to be one of the most important Melbourne industrial train stations back in the day and is in the middle of what is now considered to be the stylish area of Richmond. It faces toward Richmond Hill and is surrounded by traditional terrace houses and tiny and green lanes.

I love the challenge of a warehouse conversion and its history really intrigued me. It used to be used as a warehouse and factory in a building complex that surrounded the train station and used in the past used as depot and goods trade centre.

What is the history of the property and when was it first built?
Approximately 150 years ago! The entire building was renovated in the early 2000?s.

How would you describe the neighbourhood, location & surrounding fabric?

It?s a multi-ethnic, stylish area inhabited my young professionals. There are multiple co-working spaces, creative offices and retail shops all around. There are also a few other big warehouses (New York style) that have been converted into offices and apartments.

What is the architectural style of the house?

It?s a typical warehouse. It has an expansive open space, large floor to ceiling windows and high ceilings. It?s very bright, light and open.

What changes were made to the exterior?

The property has a large balcony deck that was sanded and re-stained with a grey washed finish to make it brighter and more consistent with the internal floor.

What were the main structural changes made?

No structural changes were made. The focus was mainly on the furniture placement and the overall styling of the property so that it would suit young professionals. We wanted to create a shared, modern house with all of the facilities to suit young people, young professionals and their lifestyle.

What was the aesthetic of the interior of the house before the renovation?

Nothing at all, just a big empty space, typical of a warehouse. The large windows is a great architectural feature that makes the space very bright. It has now been completely furnished and decorated to add a twist of character and style.

What specific design details were implemented into the interior?

A highly electric modern look was achieved through bespoke art and furniture pieces, along with a fusion of cultural objects to create a young, hip shared space.

What were your main requirements and design objectives for the new space?

The main objective was to convert the warehouse look open space into a living space. The entire space is divided over three floors. This meant there were a lot of different areas to focus that needed to work together as a whole.?I focused on making everything very multi-functional and flexible, with spaces that can be used in many different ways. I created a lot of spaces where people can relax as well as using them as working spaces.

In the living area, there?s a dining table, the large kitchen bench and a console behind the sofa that functions as a both work space and dining. There is another desk and work space on the ground floor with storage, bookcases and printer facility.

The lounge area could be extended into the balcony during the summer time with big glass doors that open up from the living to create a lovely atmosphere. Outdoor furniture was placed on the balcony with a cactus garden and old concrete boards make the space visually interesting and a little quirky.

Richmond Lounge - Spinzi Design , Melbourne
Modern Eclectic Living - Spinzi Interior Design , Melbourne
Screen Shot 2016-07-24 at 4.34.50 PM Spinzi Design - Richmond Warehouse - Interior Design

Did you have a clear vision of what you wanted you to create?

I wanted to make the space livable for young professionals living together. To achieve this, I wanted to create a space that was very flexible for young people to live and work together.?For example, the open plan living area can be used for eating, working, socialising, or just relaxing and reading. I thought this flexibility of the spaces would be important and valuable for people like students or young professionals who might work a lot from home. I also wanted to ensure the place where they live was as comfortable and user-friendly as possible.

workspace

Where did you draw your design inspiration from and why did you choose the finishes you selected?

My inspiration come from everyday life and feelings. Many aspects have been considered to achieve a design which is a reflection of the personalities of the people that live in the house.

The overall colour palette of the house is fresh and simple; predominantly white with washed grey, some green highlights for doors and the kitchen splashback, along with a light pine colour for the floor.

The materials for the furniture are have a consistency of colour, with some black, white and varying shades of grey. I introduced additional accent colours through textiles, artworks and books. These are all items that can easily be replaced as trends or tastes change.

Richmond Warehouse - Interior Design - Living Home - Spinzi

Screen Shot 2015-04-26 at 12.23.03 pm Cushion taxtiles Spinzi Design Interior cooking and books - Spinzi Design - Melbourne

What?s your favourite design element or best feature within the interior?

The openness of the space, as well as how it?s organised. We used objects of curiosity such as the bus and the masks on the wall to create unique points of interest.

What are 5 words would you use to describe the style and feel of the property now?
Contemporary, minimalist, chic, multi-functional, modern, eclectic

And before?
Industrial, open, bright, warehouse, empty.

What do you like most about the property now and what are you most proud of?
I like how it suits and reflects the lifestyle of young professionals, as this is the kind of people that live in the area.?I?m most proud of the flexibility of the multi-functional spaces. These spaces created are livable and comfortable, as well as being highly practical.

ground lounge

We would like to thank Tommaso for providing us with an insight into the incredible amount of thought and talent it takes in creating good design and a successful outcome.

Feeling utterly inspired? Click here find out more about Spinzi Design.

Pin It on Pinterest